
TTT 2014 04 Zuidbroek Eelde

Deze route is gemaakt door:
RouteXpert Hans van de Ven (Mr.MRA)
Laatst gewijzigd: 22-12-2019
De 173 ANWB Promotor TankTasTochten (TTT) zijn door Henry ten Dam ingescand en door Leon Stolk in Mapsource ingetekend en later als Track in een .gpx bestand geplaatst. Deze zijn met goedkeuring van ANWB Promotor via de website van MrGPS beschikbaar gesteld zodat iedereen ervan kan genieten. De 1e TTT is van 1992, de route kan dus mogelijk iets afwijken van het origineel.
Ik heb alle routepunten gecontroleerd en waar nodig netjes op de weg geplaatst. Ook heb ik, indien nodig, het beginpunt en eindpunt van de route wat verder uit elkaar gezet om te voorkomen dat er rechtstreeks naar het eindpunt wordt genavigeerd en heb ik de POI bestanden van het begin en eindpunt toegevoegd net zoals een mogelijke stopplaats.
Als laatste heb ik de route gelijk gemaakt voor TomTom, Garmin en MyRoute-app Navigation gebruikers.
Met dank aan Henry, Leon, MrGPS en Promotor.
Animation
Beoordeling
Duur
3h 10m
Transportmodus
Auto of motor
Afstand
132.93 km
Landen


Matsloot gebied
Verder passeer je in deze route onder andere het afwateringskanaal van Duurswold, dit is een kanaal dat tussen 1869 en 1871 werd gegraven voor de afwatering van de landstreek Duurswold. Vanaf de inwerkingstelling tot 1986 werd het beheerd door het waterschap Duurswold en het Eemskanaal, dit kanaal verbindt de stad Groningen met Delfzijl. Het kanaal is aangelegd tussen 1866 en 1876.
Een stop is opgenomen in Pieterburen, bij Restaurantschip 't Appeltje of bij het Zeehondencentrum. Het Zeehondencentrum Pieterburen, voorheen Zeehondencrèche Pieterburen, is een opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Het heette ooit zeehondencrèche omdat het vooral jonge verweesde zeehonden opving.
Na de stop passeer je onder andere nog de Hoornse Vaart, dit kanaal werd aangelegd in de 19e eeuw. Het kanaal is deels aangelegd in de loop van de verdwenen rivier de Swalve. Aan het vrijgekomen zand bij het graven van dit kanaal en van het Hunsingokanaal in 1873 zou 't Stort, ten zuidoosten van Leens zijn bestaan te danken hebben. Op dit zand werden arbeiderswoningen gebouwd. Het kanaal loopt van het Mensingeweersterloopdiep westwaarts langs Wehe-den Hoorn en vervolgens langs de noordzijde van het gebied van de voormalige borg Starkenborgh en het Aduarderdiep, dit is een 12 kilometer lang kanaal. Het is eeuwenlang van groot belang geweest voor de afwatering van het omringende gebied.
Bij de Allersmaborg, mogelijk wat foto's maken, dit is een borg in het gehucht Allersma tussen Ezinge en Aduarderzijl. De Allersmaborg stamt uit de middeleeuwen en ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug en wordt omringd door een Engelse tuin en houtsingels. Rond het borgterrein ligt een landgoed van ongeveer 2 hectare met onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, waaronder Groninger Kroon en Zigeunerin.
Na de Allersmaborg steek je het Van Starkenborghkanaal over, dit is een kanaal dat het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal verbindt. Als laatste kom je door het Matslootgebied, het Matslootgebied is zeer geschikt voor water- en moerasvogels, voor amfibieën en vissen, voor libellen en Otters. De dynamiek van het stijgende en zakkende water geeft iets extra's aan het moeras. Hierdoor zal het elk jaar weer anders zijn in het Matslootgebied.
Omdat ik deze route (nog) niet zelf heb gereden, krijgt deze route 3 sterren.
Bijzonderheden route:
rp 26 - Lunchmogelijkheid in Pieterburen bij Restaurantschip 't Appeltje
rp 27 - Mogelijkheid om Zeehondencentrum in Pieterburen te bezoeken.

Zeehondencentrum Pieterburen

Allersmaborg
Deze route downloaden?
Je kan de route gratis, zonder MyRoute-app account downloaden. Om dit te doen, open de route en klik op 'opslaan als'. Deze route wijzigen?
Geen probleem, open eerst de route. Volg de tutorial en maak je eigen MyRoute-app account aan. Na registratie, start je trial automatisch.
Gebruik van deze gps-route is voor eigen rekening en risico. De route is met zorg samengesteld en door een MyRoute-app geaccrediteerde RouteXpert gecontroleerd voor gebruik op zowel TomTom, Garmin als MyRoute-app Navigation.
Door gewijzigde omstandigheden, wegomleidingen of seizoensafsluitingen kunnen er toch veranderingen zijn ontstaan. Daarom adviseren wij iedere route voor gebruik te controleren.
Gebruik bij voorkeur de routetrack in je navigatiesysteem. Meer uitleg over het gebruik van MyRoute-app kun je vinden op de website bij ‘Community’ of ‘Webinars’.
Door gewijzigde omstandigheden, wegomleidingen of seizoensafsluitingen kunnen er toch veranderingen zijn ontstaan. Daarom adviseren wij iedere route voor gebruik te controleren.
Gebruik bij voorkeur de routetrack in je navigatiesysteem. Meer uitleg over het gebruik van MyRoute-app kun je vinden op de website bij ‘Community’ of ‘Webinars’.